Proteste cu papucul în mână, întru deratizarea concretă


De unde începem?

Haideţi să cunoaştem mai întâi teoria! Revizuirea Constituţiei poate fi iniţiată de Preşedintele României la propunerea Guvernului, de cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor sau al senatorilor sau de cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot.

Cetăţenii care iniţiază revizuirea Constituţiei trebuie să provină din cel puţin jumătate din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe sau în municipiul Bucureşti trebuie să fie înregistrate cel puţin 20.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative.

Procedura

Proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere.

Dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, hotărăsc cu votul a cel puţin trei pătrimi din numărul deputaţilor şi senatorilor.

Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.

Ce limite există?

Dispoziţiile Constituţiei privind caracterul naţional, independent, unitar şi indivizibil al statului român, forma republicană de guvernământ, integritatea teritoriului, independenţa justiţiei, pluralismul politic şi limba oficială nu pot forma obiectul revizuirii.

De asemenea, nici o revizuire nu poate fi făcută dacă are ca rezultat suprimarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor sau a garanţiilor acestora.

Constituţia nu poate fi revizuită pe durata stării de asediu sau a stării de urgenţă şi nici în timp de război.

Ce revizuim?

Prin 2009, mai exact pe 22 noiembrie, s-a făcut un referendum pentru trecerea la parlamentul unicameral şi reducerea numărului de parlamentari la 300.

Pentru a fi validat, era nevoie de prezența la urne a unui procent de 50%(+1) din numărul de alegători. Autoritățile au anunțat că 50,16% din electorat și-au exprimat voturile ceea ce înseamnă că referendumul este valid.

Potrivit datelor BEC, 77,78% dintre români s-au exprimat în favoarea trecerii la un parlament unicameral.

Însă, deşi „boborul ” a vrut, asta nu înseamnă că s-a şi întâmplat (nu până acum). Deoarece o asemenea măsură presupune revizuirea Constituţiei, lucrurile s-au întins în timp. Timp în care am ajuns la 588 de parlamentari (la referendumul din 2009 erau vreo 471).

Ce vrem şi s-ar putea realiza?

Nu singura măsură pe care ar putea/trebui să o ia stimabilul Iohannis (care acum nu mai poate zice că nu are loc de Ponta, aşa că se duce în excursie), ar fi declanşarea procedurii de revizuire a Constituţiei şi integrarea prevederilor ălora din referendum.

Trista de mine, înmatriculată în ’89, mâncătoare de covrigi şi pâine cu muştar în facultate (meniu oricum mai sănătos decât rahatul mâncat de alţii vreo 26 de ani), a convieţuit în cămine cu hoardele de gândaci. Şi ştie că, dacă sunt prea mulţi, îţi vine să capitulezi şi să dormi pe bancă în parc. Dar dacă sunt mai puţini, parcă ai alt avânt când îi striveşti cu papucul. Poţi să le ţii socoteala  – este un sentiment minunat!

Anunțuri

Posted on 5 Noiembrie 2015, in Litera proprie and tagged , , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s