19 Noiembrie – Ziua Mondială a Toaletelor


Nu, nu am inventat eu asta doar pentru că am avut o zi de … nu prea bună. Cum am ajuns la acest titlu nu este o enigmă şi nici subiectul vreunei glume proaste. Începând din acest an, ziua de 19 noiembrie devine Ziua Mondială a Toaletelor. Iar acum, dacă v-aţi amuzat suficient, aţi arcuit sprânceana a mirare, v-aţi făcut o cruce şi aţi stuchit în sân, să trecem la partea serioasă.

wc_toilet_public_toilet

Când oamenii fac ceva pe tehnologie, modernizare şi alte probleme din astea existenţiale

Organizaţia Naţiunilor Unite a proclamat această „sărbătoare” la insistenţele World Toilet Organization, o adunare de vreo 534 de oameni strânşi începând de prin 2001, la ideea lui Jack Sim. Ideea de bază este următoarea: problema instalaţiilor sanitare sau, altfel spus, faptul că în 2013, anul în care schimbăm aifăunirile şi aipedurile ca pe şosete, peste 2,5 miliarde de oameni nu au facilităţi sanitare adecvate şi peste 1 miliard îşi fac nevoile în spaţii deschise.

Oricât de comic, şocant, amuzant sau neinteresant ar părea, nu cred că îi trebuie cuiva facultate ca să înţeleagă că lipsa unor chestii simple, care nouă ni se par absolut banale (gen instalaţii sanitare, W.C.-uri, apă curată), poate duce la apariţia unor pandemii fascinante. Doar ca idee – anual, peste 800.000 de copii cu vârsta până în 5 ani mor din cauza unor episoade grave de diaree, cauzate de condiţiile sanitare improprii…sau, mai exact, inexistente.

Şi pe lângă sănătate, cred că mai intră puţin în discuţie şi treaba cu demnitatea umană. Dar asta aşa, ca să nu încheiem pe o tonalitate complet morbidă.

Sursa: Time

Anunțuri

Posted on 19 Noiembrie 2013, in Litera proprie and tagged , , , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s