Discipulo dixit: Ce vrem? Job, bani, Hawaii şi Centru’ vechi


Studenţia, vreme grea…dar frumoasă. Pentru unii de restrişte, pentru alţii de petrecăreală, pentru majoritate, o combinaţie foarte fascinantă între extreme. Un fel de ghiveci…cu de toate, precum shaorma. Doleanţele din timpul acestei facultăţi sunt la fel de multiple precum revărsările nemăsurate ale copiilor conştiincioşi, dornici de carte şi de înălţare entelectuală.

Că noi nu mergem la facultate pentru că aşa e moda, zice mami/tati/lumea sau alte motivaţiuni din astea. Nici pentru că ne gândim că vreo cinci facultăţi şi patru mastere reprezintă cea mai bună cale spre un bazin plini de euroi. Sau hârtia arată bine în dosarul cu acte. Sau sună bine. Noi estem intelectuali cu to(n)ţii!

(Notă: Nu mă refer aici la cei care au ce căuta, cu adevărat, prin facultăţii, vor mai mult şi chiar se strofoacă. Sau la facultăţile unde chiar se face carte. Mă rog, altă discuţie, mult mai complexă. )

Vorbim aici despre ce vor tinerii, de pe băncile facultăţii, până pe piaţa muncii. Cică, după cum ne comunica Ziarul Financiar, o treime din studenţi vor:

    • salarii nete de peste 1.500 de lei/lună de la primul job;
    • deplasări în străinătate;
    • timp pentru viaţa personală.
studenti

Creaţie proprie, din puţul gândirii

No, amu, io nu zic că nu e bine să ţineşti sus, să vrei mai mult, să te lupţi pentru mai mult şi să nu te laşi călcat în picioare, dar .. dar… . Dar să nu fim răi! Staţi aşa, că e vorba doar de o treime din intervievaţi. Nu este chiar grav. Restul, probabil, se mulţumesc să aibă bani de două felii de pâine cu muştar/zi, câteva ţigări aduse die pie la Chişnău şi o bere din aia ieftină, ameţită cu apă şi servită la sfârşit de săptămână.

A, şi cică tinerii acordă mai puţină atenţie reputaţiei organizaţiei (11%), mai importante fiind mediul dinamic şi provocator din companie (19%), posibilitatea de a călători în alte ţări (21%) şi echilibrul între viaţa personală şi cea profesională (45%).

Studiul realizat de Griffiths School of Management din cadrul Universităţii Emanuel din Oradea şi firma de cercetare, training şi consultanţă Advanced Solutions, pe un eşantion de peste 1.000 de participanţi, zice că:

zf1

Sursa foto: Ziarul Financiar

Astfel, „deşi specialiştii în resurse umane susţin că tinerii încă au aşteptări salariale nerealiste de la companii raportat la pregătirea lor, studiul arată că cei mai mulţi dintre ei (peste 65% dintre cei chestionaţi) ar accepta salarii cu­prinse între circa 160 de euro şi 340 de euro net pe lună (pretenţii sub salariul mediu pe economie de 350-360 de euro net/lună)”.

Nu mai pricep, e de bine, sau de rău cu aşteptările salariale ale studenţilor? Visează unicorni pufoşi pe pereţi curcubeici sau se mulţumesc cu mărunţişuri? Oricum, mai multe despre subiect şi ce zic specialiştii (sintagma preferată a articolelor) găsiţi la sursă, aici.

Anunțuri

Posted on 12 Noiembrie 2013, in Litera proprie and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s