Geamăna: Repercusiuni cu iz de istorie şi cupru


În urmă cu câteva zile am publicat un articol centrat pe seria foto “Epilogue”, realizată de Tamaz Dezso, care surprindea decădera post-comunistă a României industriale şi efectele unei urbanizări forţate. Tamas Dezso a ajuns expozant, cu acest proiect, în Statele Unite (San Francisco, California), la Robert Koch Gallery. Probabil succesul fotografului maghiar a readus în atenţie povestea satului Geamănă şi a minei de cupru din Roşia Poieni.

geamana1

Fotograf : Dan Tăuţan
Proiect : Geamăna – Iazul Valea Şesii
Sursa: Mediafax Zoom

Mediafax Zoom a publicat astăzi o serie de 65 de fotografii, realizate de Dan Tăuţan, care “dezbat” acelaşi subiect (Geamăna – Iazul Valea Şesii). Nu pot să nu mă întreb, retoric desigur – de asta este nevoie? De asta avem nevoie ca să ne îndreptăm şi noi atenţia către noi? O expoziţie foto în State a unui ungur talentat care a surprins una dintre feţele triste şi dezgolite ale României? Poate nu cea mai pertinentă întrebare şi nu cel mai bun raţionament, dar totuşi, succesiunea temporală dă de gândit. Sau poate că acum au fost scose pozele de la naftalină.

geamana2

Fotograf : Dan Tăuţan
Proiect : Geamăna – Iazul Valea Şesii
Sursa: Mediafax Zoom

Oricum, galeria relizată de Dan Tăuţan merită aplauze, perspectiva cromatică şi cadrele surprinse spunând povestea gri în tonuri şi nuanţe mult mai colorate decât se merită. Probabil voi începe o listă cu zone din România a căror istorie trebuie să o cunosc şi personal, chiar dacă finalul nu este de basm. Pentru că, vorba aia, abia atunci când este întuneric ajungi să apreciezi lumina. Unde mai pui că întunericul poate fi atât de colorat, câteodată.

geamana3

Fotograf : Dan Tăuţan
Proiect : Geamăna – Iazul Valea Şesii
Sursa: Mediafax Zoom

Satul Geamăna, Cariera Roşia Poieni şi Iazul Valea Şesii sunt situate în comuna Lupşa, judeţul Alba, ironic sau nu, la câţiva kilometri depărtare de mult dezbătuta Roşia Montana. Iată şi un răspuns la întrebarea de ce acum ne amintim de Geamăna. Pentru că avem problema cu Roşia Montana.

Inter-Fly, o firmă specializată în servicii de fotografiere şi filmare aeriană, a realizat la începutul lunii octombrie o înregistrare video cu zonele din apropierea Roşiei Montana, mai exact locaţiile de mai sus.

Filmarea surprinde, pe durata survolului, lacul de decantare Valea Şesii, care a acoperit satul Geamăna, zona de exploatare şi cariera de la Roşia Poieni, localitatea Roşia Montana, Cariera Cetate şi Uzina Dealul Piciorului.

Sursa: Mediafax Zoom , HotNews.ro

Anunțuri

Posted on 1 Noiembrie 2013, in Litera proprie and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s