De ce nu scriem bine? „Decalogul Lui Ogilvy”, pe subiect!


Sau, altfel spus, de ce activitatea profesională a unora este total…pe lângă subiect, obiect şi peisaj. La naiba, nici măcar nu este în acelaşi tablou sau curent artistic! Boala scrierii greoaie atacă pe nesimţite şi este foarte greu de tratat (manifestarea simptomelor a fost simţită pe propria piele, pacienta supusă maladiei fiind în proces de doftoricire).

Scriem, scriem şi ne tot scuipăm sentimentele, stările şi frustrările pe taste, pe monitoare, pe World Wide Web. Toată lumea scrie. Din lipsă de ocupaţie, sub imperativ social cu iz de new media şi social media, pentru că aşa e trecut în fişa postului. Iar acest post este dedicat celor care scriu.  Din oricare din motivele de mai sus sau ceva mai mult. Bine, în special celor al căror job implică scrisul.

Un „proiect” pe care îl apreciez, intitulat (şi disponibil la) brainpickings.org îmi comunică eficient cele 10 sfaturi oferite de David Ogilvy pentru cei care se ocupă cu astfel de sporturi extreme. Aşa că o fac pe poştaşul (vreau o sonerie pe care să apăs de două ori, ca să respectăm tradiţia) şi vă transmit scrisorica luată şi preluată.

david_ogilvy_quote

Sursa foto: Ogilvy Washington Creative Studio

Pe 7 septembrie 1982, şefu’ a transmis următorul memo intern către toţi angajaţii agenţiei „Ogilvy & Mather” (agenţie internaţională de advertising, marketing şi PR fondată prin 1948), cu titlul „ How to write”:

Cu cât scrii mai bine, cu atât ajungi mai sus în Ogilvy & Mather. Oamenii care gândesc bine, scriu bine. Oamenii vagi scriu memo-uri, scrisori şi discursuri vagi. O peniţă bună nu este un dar natural. Trebuie să înveţi să scrii bine. Iată 10 sfaturi:

1. Citeşte cartea despre scris a lui Roman-Raphaelson. Citeşte-o de trei ori.

(n.a. „Writing that works. How to communicate effectively in business” de Kenneth Roman şi Joel Raphaelson)

2. Scrie aşa cum vorbeşti. Natural.

3. Foloseşte cuvinte, propoziţii şi paragrafe scurte.

(n.a. amintirile din facultate mă răscolesc – part 1) 

phd072508s

Sursa foto: PHD Comics

4. Niciodată nu folosi cuvinte din jargon ca  reconceptualizare, demasificare, atitudinal. Acestea sunt caracteristici ale unui idiot pretenţios.

(n.a.1: aici traducerea este deficitară, însă varianta originală mult mai de efect – Never use jargon words like reconceptualize, demassification, attitudinally, judgmentally. They are hallmarks of a pretentious ass.)

(n.a.2: amintirile din facultate mă răscolesc – part 2) 

2NewWordsCartoon

Sursa foto: Joyfully Retired

5. Nu scrie mai mult de două pagini pe un subiect.

6. Verifică-ţi citatele.

7. Nu trimite o scrisoare sau un memo în ziua în care îl scrii. Citeşte-l cu voce tare în dimineaţa următoare – şi abia apoi fă public materialul.

8. Dacă este vorba de ceva important, adu un coleg  şi îmbunătăţiţi materialul.

9.  Înainte de a trimite o scrisoare sau un memo, fii sigur că mesajul transmis destinatarului, ce trebuie acesta să facă, este foarte clar.

10. Dacă vrei eficienţă, nu scrie. Du-te şi spune-i tipului ce vrei.

David „

(P.S.: Traducerea îmi aparţine, aşa că pentru  a fi siguri de transmiterea optimă a mesajului vă recomand să citiţi forma originală a materialului aici).

După cum mă informează şi autoarea de pe brainpickins.org, „decalogul” lui Ogilvy poate fi găsit în „The Unpublished David Ogilvy: A Selection of His Writings from the Files of His Partners”. Acum nu mă întrebaţi unde găsiţi şi cartea. Sărci pe goagăl.

Sursa: brainpickings.org

Anunțuri

Posted on 30 Octombrie 2013, in Litera proprie and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s