Mărunţişuri costisitoare: „bacşişul românesc” de 1,5 miliarde de euro


Din seria „datini şi tradiţii” sau „mărunţişuri costisitoare”, prezentăm  informaţie cu întârziere, de actualitate oricând! Aparent dăm cam 1,5 miliarde de euro pe an în bacşişuri. Informaţia vine de la Capital.ro, atrăgând atenţia asupra domeniilor de activitate unde se primesc astfel de atenţii în cantităţi suficient de apoteotice. Dar despre asta, puţin mai încolo. Să vorbim mai întâi de Fisc şi alte astfel de sperietori.

Dai bacşis? Doamne fereşte! Fiscul ne priveşte!

Dăm bacşiş. E un fel de „bun-simţ”, de apreciere a serviciilor. Dacă nu dăm, nu ne-au plăcut serviciile. De câte ori nu am plecat supăraţi pe viaţă şi pe servire, dar triumfători că n-am lăsat noi 10% din valoarea consumaţiei? N-am lăsat chiar nimic. Aşa, ne-am luat jucăriile şi am plecat! Să se înveţe minte!

Potrivit publicaţiei, motivul de bază pentru care în spaţiul mioritic nu se discută chiar atât de liber şi deschis despre bacşişuri stă în posibilitatea fiscalizării acestor „venituri”.  Desigur, nu vorbim aici despre micile sume primite de personalul din cazinouri, un act normativ de prin 2009 stabilind că aceste venituri sunt supuse impozitării (adică se numără bănuţii primiţi în plus sub  supraveghere video, după care sunt înregistraţi în actele contabile – teoretic).

Iniţiative legislative privind taxarea ciuubucurilor au existat de-a lungul ultimilor ani, însă acestea nu s-au materializat. În 2005 au intrat în vizor sumele primite în hoteluri şi restaurante. În 2012, ANAT (Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism) a pus piciorul în prag şi a cerut  trecerea pe nota de plată/fiscalizarea bacşişurilor. Reacţiile, însă, au fost împărţite cam aşa:

 • pro: veniturile legale ale chelnerilor ar fi crescut iar sumele încasate de stat ar fi fost majorate
 • contra: proiectul de act normativ ar fi produs o schimbare conceptuală, ciubucurile transformându-se din „recompensă”, în „drept”, iar fiscalizarea nu ar fi dus decât la scăderea veniturilor reale ale angajaţilor din domeniu.

De altfel, un sondaj de opinie realizat pe acest subiect a arătat că doar 34% dintre românii care luau masa la restaurant cel puţin o dată pe lună ar fi acceptat propunerea ANAT.

Unde bacşişul e ochiul dracului

Restaurantele, taxiurile, saloane de înfrumuseţare, curierii, spălătoriile şi service-urile auto – locuri unde bacşişul a devenit o regulă de bun-simţ şi apreciere, fără a suporta un stigmat imoral. Există, însă, şi alte domenii de activitate unde bacşişul nu mai sună a bacşiş, ci a infracţiune, poziţonat cumva la limita legii şi moralităţii – sănătatea şi învăţămânul.

Nu vorbim aici neapărat de bani, ci de anumite atenţii materiale, la fel de tradiţionale. Iar dacă în sănătate bănuţul e ca să fii sigur că mai ieşi din spital sau că ieşi mai sănătos, nu mai bolnav, în învăţământ se discută despre acel ciubuc de „sărbători” care constă într-o sumă strânsă de părinţi pentru un cadou de Crăciun, Paşte sau ziua cadrului didactic.

Efectul la cele două puncte de mai sus? Anual, în România se încasează 0,7 miliarde de euro din bacșișuri, fără a pune la socoteală „cadourile“ din sănătate și învățământ. Totalul este calculat la 1,5 miliarde de euro.

RTEmagicC_01-infografie.jpg

Sursa foto: Capital.ro

Încheiem cu „lista dependenţilor de ciubuc”, conform publicaţiei (iar aici voi da Ctrl+C/Ctrl+V):

  • 130.000 de angajați ai hotelurilor și restaurantelor. În domeniul alimentației publice se încasează cel mai des bacșiș;
  • 50.000 de taximetriști, care primesc în medie 20-30 de lei pe zi;
  • 10.000 de angajați ai saloanelor de înfrumusețare;
  • 40.000 de angajați din servicii dedicate autovehiculelor (spălătorii, vulcanizări, service-uri);
  • 40.000 de poștași și angajați ai firmelor de curierat (șansa de a primi „atenții“ de la clienți variază însă de la caz la caz);
  • 300.000 de medici, asistente, infirmiere, brancardieri etc. din sistemul public. Sumele primite de ei sunt în general catalogate de lege drept foloase necuvenite;
  • 250.000 de cadre didactice din sistemul educațional de stat. Trebuie spus că nu toți învățătorii și profesorii primesc cadouri de la elevi.
Anunțuri

Posted on 7 Octombrie 2013, in Litera proprie and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s