Amprentarea pentru obţinerea paşapoartelor electronice – de la 12 ani


Începând de ieri, copiii cu vârste sub 12 ani nu mai sunt amprentaţi pentru obţinerea paşapoartelor electronice. Nici voi nu ştiaţi de amprentarea în cazul minorilor? Nu e problemă, recent am aflat şi eu.

Direcţia Generală de Paşapoarte a anunţat cu surle şi trâmbiţe (roşii, ca în imaginea de mai jos) că pe 12 august au intrat în vigoare prevederile Legii nr.175/2013 care stabileşte că de acum vor fi amprentaţi copiii cu vârste de la 12 ani în sus.

dgp

Sursa foto: Direcţia Generală de Paşapoarte 

Adică, dacă până acum mâzgâleam degeţelele copiilor de peste 6 ani pentru că aşa zicea legea, de acum le mâzgâlim pe cele ale minorilor de peste 12 ani. Toată treaba asta se referă la eliberarea paşapoartelor electronice, începută la noi prin iarna lui 2008.

Ce diferenţiem? Noua valabilitate, noua taxă

O altă modificare se referă la valabilitatea şi taxele aferente eliberării paşaportului, astfel:

    • pentru puştii care nu au împlinit vârsta 12 ani, Paşaportul Electronic Simplu are valabilitatea de 3 ani, iar preţul este de 244,00 lei, inclusiv TVA (!!! aici nu luăm amprente);
    • pentru cei cu vârstă de peste 12 ani, Paşaportul Electronic Simplu are valabilitatea de 5 ani, iar preţul este de 270,00 lei, inclusiv TVA (!!! aici luăm amprente).

Atenţie! Pentru toate situaţiile în care la data plăţii contravalorii blanchetelor paşapoartelor electronice simple (270,00 lei) solicitantul se încadra la condiţiile de eliberare a unui paşaport electronic cu valabilitate 5 ani, iar ulterior după data de 12 august 2013 (inclusiv), la data cererii, se încadrează la condiţiile pentru eliberarea unui paşaport electronic cu valabilitate 3 ani, Imprimeria Naţională va restitui diferenţa de 26,00 lei.

Alte acte pentru bani

Restituirea diferenţei se va efectua în baza următoarelor documente depuse/transmise prin poştă către  C.N.”Imprimeria Naţională” din Bucureşti, B-dul Iuliu Maniu, nr.244D, sector 6, după cum urmează:

    • cerere întocmită de către părintele copilului minor, cu specificarea datelor de identificare şi a datelor referitoare la modalitatea de restituire a diferenţei de 26,00 lei ( cont IBAN, banca titularului de cont);
    • copie act de identitate părinte;
    • copie paşaport electronic copil minor.

DGP  a ţinut să menţioneze şi că după data de 12 august 2013 preţurile vor fi diferenţiate, la momentul încasării, în funcţie de vârstă. În cazul în care încadrarea persoanei se face la o altă categorie de vârstă la data depunerii cererii de eliberare a paşaportului faţă de data achitării taxei, nu se va percepe diferenţa de preţ.

Sursa: DGP

Anunțuri

Posted on 13 August 2013, in Litera proprie and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s